Till Tomten!


Viljans Väg av Mattias Klum
Heaven to Hell av David LaChapelle
Extern hårddisk
Kameraryggsäck
Minnes kort på minst 4GB
Laddningsbara batterier
Skärningsmaskin

Planer inför helgen

I morgon kl 18 kommer jag att stå på åländsk mark, istället för flera timmar senare. Jag ska nämligen smita lite tidigare från skolan så att jag hinner hem tidigare. Helgen ska spenderas med Toffe, jag saknar honom så himla mycket, vi ska mysa med ostbricka i morgonkväll och på lördag ska vi på Lilla-Jul marknad med Tobbe och Lina innan den traditionella Lilla-Jul middagen hemma hos mamma och pappa. 

Och jo, förresten så har jag lånat en fjärrutlösare av en fotolärare, Kjell, så att jag kan göra detta.

Mitt julkort


Vad tycker du?

Sjukling

En av alla fördelar som följer med när man blir myndig och bor ensam är att man är sin egen chef och t.ex. kan ringa och sjukanmäla sig en dag som denna. Så det har jag gjort. Jag är fullt medveten om att detta inte är en speciellt långvarig lösning då jag antagligen kommer få sparken och jag sjukanmäler mig alltför ofta när jag får ett riktigt jobb, men än så länge så är jag faktiskt bara en lite skolflicka och utnyttjar sjukanmälningsfunktionen medan jag fortfarande kan.

Planerna för dagen är: städa, packa, diska, göra units i Eng C, göra klart mitt julkort, tvätta kläder och läsa David Copperfield. 

Insnöad

Igår promenerade jag hela vägen till och från skolan, kameran hade jag också med mig. 1 tim tog det att gå de ca 5 kilometrarna och när jag kom hem på kvällen så kände jag mig värd en liten powernap på 2 timmar. 

I morse hade jag engelska C och rättade mitt progress test. Resultatet var jag inte nöjd med, ca 60% var rätt och enligt mig så är det alldeles för lågt. Till mitt försvar kan jag säga att Eng C är en väldigt hög nivå av engelska och att progress test egentligen bara är till för att se vad man måste öva mer på. Det är tydligt vad jag behöver öva mer på.. ALLT!

Ikväll lät jag mig inspireras av mad och gick ut och gjorde snöänglar och en snölykta. Efteråt fotograferade jag mina konstverk för att kunna göra dem till julkort!

Viewing pleasure


GUC's hemsida finns nu de bilder som togs på Fashionista-kvällen. Klicka på länken och sedan vidare till Nyheter och 'Fashionista' så kan du se på bilderna!

Snö kaos!

Det har snöat non-stop(alltså utan avbrott och inte godis) här i Uppsala sedan igår. Jag skulle gissa att det är runt 40 cm snö på marken och det bara fortsätter att komma ner. P.g.a. snökaoset var vi endast en liten tapper skara på 5 pers i skolan från min klass idag, det var knappt så att stadsbussen gick så jag promenerade hem från Vaksala torg när jag tyckte att bussen tog för lång tid på sig att komma. 

Pulsat fram i snön har jag bl.a. gjort idag för här i Uppsala verkar man inte bry sig speciellt mycket om att ploga cykelvägarna speciellt mycket. Pappa berättade en gång för mig att hararna brukar bli alldeles till sig när den första snön kommer, de blir skräckslagna helt enkelt. Så de kan ligga i flera dagar och trycka under någon buske och undra vad det är för vitt och kallt som kommer ner från himlen, och jag tror att man här i Uppsala lider av lite samma problem. Se bara på de oplogade cykelvägarna och de inställda bussarna.

Jag har faktiskt funderat på om jag ska promenera till skolan i morgon. Jag börjar rätt sent och tänkte ta kameran med mig för att kunna fotografera lite på vägen. Just nu låter det som en jättebra idé, får se om det låter lika lockande då jag vaknar i morgon!

Alive

Har överlevt ännu en hård helg, med nöd och näppe. Dagen har spenderats i horisontellt läge framför säsong 3 av Desperate Houswives i sann bakis-anda sedan Toffe for hem med bussen till Eckerölinjen kl 13. Igår var vi på Öppet hus på GUC innan vi drog ner på stan och lite senare träffade vi Svensken(en kompis till mig och Toffe som bor på Åland) och hans bror. Vi åt på Shima, förfestade hos Svenskens bror och efter det drog vi på förfest nr två som var hos Helenas pojkvän. Trevligt var det och till slut så gick vi till William's. Där blev dock jag och Toffe inte långvariga, fråga mig inte varför, men mitt i allt så fick vi helt enkelt nog och gick hem, via Max på en nattburgare. Vi somnade bådatvå helt utslagna runt 2-tiden hemma hos mig.

Det var en riktigt rolig helg, trots att jag har ådragit mig diverse skador. På hemvägen så kissade jag nämligen lite för nära en taggig rosenbuske(toaletterna på Max fungerade inte) och vaknade upp med rivmärken på ena skinkan i morse. Dessutom vaknade jag upp med ett ömt öra. Jag tror nämligen att jag har sovit större delen av natten med det ihopvikt.

Det är ett såkallat busväder utanför mitt fönster så jag ska snart krypa ner i sängen under mitt täcke och njuta av att jag inte behöver vara utomhus.

Vernissagekort


Planer inför helgen

I morse var det som vanligt jobbigt att stiga upp, tog länge innan jag somnade igår och när jag skulle låsa upp mitt cykellås så hade det frusit fast. Jag andades lite varmluft på låset och simsalabim, så gick nyckeln att sticka in och vrida om.. Ett.. två.. tre.. fyra... fem varv! Simsalabim! Låset var inte fruset längre men däremot SÖNDER! Så jag fick ta bussen..

Jag pysslade ihop ett snyggt vernissagekort i skolan som ska skrivas ut och hängas upp lite här och där tills i morgon då det är öppet hus på GUC. Jag blev riktigt nöjd med det faktiskt, i morgon kan jag ladda upp en bild på det. Efter det öppna huset så ska jag släpa med mig Toffe ner på stan och senare på kvällen ska vi dra ut. Det ska bli riktigt kul!

Om ungefär 3 timmar så är Toffe här. Jag är tvungen att GÅ och möta honom till bussen eftersom cykeln är fastlåst. Och om några minuter ska jag GÅ till ICA och handla pommes frites som vi ska mumsa på ikväll.

Fejk och äkta HDR

Toffe hittade en länk med en massa snygga HDR-bilder. Kolla in och låt dig inspireras! Bilden nedanför är tagen från mitt fönster för ett bra tag sedan. Jag fotograferade i RAW och under- respektive överexponerade bilden i Camera RAW för att sedan lägga ihop till en HDR-bild i Photomatix.

Rätt snyggt eller hur?

Om du är lat så kan man fuska lite genom att skapa en fejk HDR. Här finns en film från moderskeppet om hur du gör detta!

Gratis bio?

Vill du gå på gratis bio? Bli medlem, tjäna poäng och få bobiljetter och presentkort!

Lata Jansson

Idag så slänge jag mig på sängen direkt när jag kom hem från skolan, och... SURPISE! SURPRISE! Jag somnade.. Och vaknade någon(några) timmar senare. Till mitt försvar kan jag säga att jag har blivit bortskämd med sovmorgnar det här läsåret, onsdagar är den enda dagen som jag börjar innan kl 10 och jag måste då säga att det är en jävla pina att stiga upp 2 timmar tidigare än vad man är van vid. Men samtidigt borde jag vänja mig vid att vara vaken hela dagarna och inte ta en eftermiddagslur som en bäbis, jag är ju faktiskt 19 år. Kanske jag har ärvt det här beteendet av min pappa? Han sover nämligen alltid en stund på soffan efter maten, och då menar jag alltid. De dagar som han inte lägger sig på soffan och tar en powernap är lättare att räkna än de dagar han gör det. Dock, har jag hört att de som sover mycket lever längre än de som inte gör det. Men å andra sidan så spelar det väl inte så stor roll om man lever längre när man ändå sover, då blir väl den vakna tiden ungefär lika lång som om man hade varit vaken från första början.Hursomhelst så lär jag vara vaken hela natten och läsa religion och göra några units i engelska C och även progress test. Annat ointressant som jag kan berätta är att jag lagade lasagne idag, som jag aldrig gjort förut. Den blev väldigt god, inte lika god som mammas men nästan, trots att jag knappt visste vad jag höll på med.

Vad står det nu då?

Eftersom det var någon stackare(=brorsan) som tyckte att fonten var svårläst så har jag bytt igen. Hoppas ni(du) har lättare att läsa nu!

Och fråga mig inte vad som hände med rubrikerna.. De är ännu under experiment!

"Pressfotografins Barndom" på GUC

Idag har jag hjälpt till att hänga upp utställningen Pressfotografins Barndom i skolan, som vi har fått låna till februari-mars nästa år. Jacob Forsell kom hit med bilderna som han, Hasse Holmberg, Jan Lundgren och Roger Tillberg räddat från Dagens Nyheters källare i Marieberg på Kungsholmen. Samlingen består av tusentals glasplåtar från 1890-talet som inte har sett dagens ljus på ca 100 år. BIlderna föreställer kungligheter, miljöbilder från Sthlm och dåtidens kändisar som t.ex. Semla Lagerlöf, Gösta Ekman och Greta Garbo och de är tagna av den tidens ledande reportage-fotografer.

Med ny teknik överförs bilderna till digitalt medium för att bevaras till eftervärlden. Glasplåtarna scannas och restaureras elektroniskt för högsta kvalitet och arbetet har pågått sedan september 2007. Här kan du se några av bilderna och läsa mer om utställningen.


Den här bilden kommer antagligen tryckas på vernissage-korten som ska delas ut inför vår Secondhand Mode-utställning på Clarion Hotel Gillet efter jul. Modellen är Emma och det är jag som är fotografen.

Matat hemlösa i Sthlm


I fredags var jag och ett gäng från fotoklasserna till Fotomässan i Älvsjö tillsammans. Kände mig som ett barn på julafton bland alla montrar med kameror, bilder och diverse tillbehör. Vi var där i ca 5 timmar innan vi bestämde oss för att ta pendeln tillbaka till Sthlm och jag hann träffa både Daniel Eriksson från Ålandstidningen och Anna-Lena Mattsson som var där från sin skola, Mittuniversitetet i Sundsvall. Jag köpte en bok också om Lightroom av Scott Kelby. Kl 17:10 tog jag bussen från Cityterminalen till Rosella och åkte hem till Åland.

Idag så har jag varit till Sthlm igen, på en kurs den här gången. Marknadsföring, bildkostnader och upphovsrätt var några av de ämnen som det pratades om. Intressant föreläsning och efteråt så slog vi ihjäl några timmar på stan. Jag uträttade dagens goda gärning genom att ge en ostklämma till en hemlös på Drottninggatan.

Jag fick precis just veta att Ålands landskapsregering kommer att betala in 300€ på mitt konto inom kort för att jag skrotat min gamla Fiesta för några veckor sedan. Det är ju alltid välkommet med lite stålar såhär inför jul!

Fin besök

Igår kom Emma och Malin till mig och hälsade på, det var mysigt. De låg och läste tidningar från Lush, som Emma blev helt förälskad i, hon hade 2 veckor gamla strumpor på sig som du kan se på översta bilden(sorry Emma, jag var tvungen..) Jag fick en julkalender från Dumle med godis i, jätteglad blev jag för det. 

Synd att de inte kunde stanna längre, puss på er!

Font byte..

Idag när vår webbdesignlärare var sjuk så roade jag mig med att byta font, färg storlek och en massa annat på bloggen. Jag såg precis att jag fått en kommentar av brolle(=brorsan?) om att den nya fonten är svår att läsa.. 

ÄR DET FLER SOM TYCKER ATT FONTEN ÄR SVÅR ATT LÄSA?

Jag tänkte på dem som kanske har svårt att se vad det står i mina inlägg.. Tänkte att VERSALER kanske skulle underlätta så att de stackrarna åtminstone kan göra sin röst hörd och ge mig en kommentar om detta!Visdomsord

Hemligheten är inte att aldrig falla, utan att resa sig efter varje fall!

Jag sitter och redigerar bilderna från FASHIONista, hittade denna från genrepet i torsdags. 

Fika fika fika fika fika med Cicci

Idag var Cicci hit och hälsade på, vi fikade och snackade en massa strunt. Om skolan, klassen, klasskompisar, pojkvänner, fotografer, kameror, praktikplatser osv. Trevligt var det, tyvärr har jag ingen bild på henne som passar att ladda upp just nu. 

Cicci och jag ska åka på fotomässan på fredag!

...och i morgon är det måndag igen..

Farsdag!

Nu har jag precis knåpat ihop och skickat iväg ett farsdagskort på mailen, detta eftersom jag är kvar i Uppsala och min pappa är hemma på Åland. På fredag får han dock sin lilla present.


Puss på dig pappa, ha en bra farsdag!

Tips!

Idag var jag ner på stan och förstörde lite pengar idag. Cykellyktor, sitsöverdrag, strumpor, sturmpbyxor och presenter till mamma och pappa inhandlades. Två saker som stod på listan men som jag inte fick med mig hem:

Nytt batteri till kameran, detta är ett pirat för 329:- som inte bara är billigare än ett märkesbatteri utan har också bättre kapacitet. Och uppladdningsbara batterier till min blixt, det är alltid bra med extra batterier och uppladdningsbara är bra för miljön också. Dessa från GP + en laddare kostar 249:-. Båda från Kjell & Company.

Vad sa du nu då?


Där fick du så du teg, brorsin!

Ett gråmulet Uppsala

Inatt har jag drömt mardrömmar om Isolde igen och nu när jag vaknade upp så gör jag det till en +8,2°C, gråmulen, regnig och tråkig dag. Det är nära till att bara krypa ner i sängen igen och dra täcket över huvudet, men jag ska försöka orka diska, städa, göra läxor och till sist; dra ner på stan.


Vart tog det fina höstvädret vägen?

Bildspel om Barack Obama

Jag såg just ett fint bildspel om Barack Obama av Magnus Wennman till musik av Will I am.

För övrigt så kom jag precis hem från skolan, har varit där och plåtat FASHIONista modeshowen. Ikväll var det "på riktigt" och mycket folk kom, bl.a. sponsorer. Jag fotade lite mingelbilder tillsammans med Jimmy och sedan modellerna såklart. Riktigt kul var det, kändes dock som att vi var lite för många fotografer just i den änden av catwalken som jag stod vid.Nu ska jag äta lite och varva ner, kanske poppa lite popcorn innan jag ska sova. Toffe blev sjuk så han kommer inte den här helgen, på söndag kommer Cicci hit och fikar!

Den 14-16 November är årets fotomässa i Älvsjö. Och idag blev det klart att jag sticker dit nästa fredag(frågade min Eng C-lärare om det var ok) innan jag tar bussen från Stockholm och åker hem! Ska du på fotomässan 2008?

Höstfärger


FASHIONista


Kom hem från skolan för ungefär 1 tim sen. Det var genrep inför FASHIONista modeshowen som är imorgonkväll. Det är Expo på GUC som har ordat den och det är elever från skolan som är modeller. Vi är ett gäng, däribland jag, från Fotografisk Bild som ska vara där och dokumentera och ikväll så övade även vi!

Bilden ovan var den sista jag tog ikväll, om jag inte minns fel så heter tjejen Lara.

Praktikplats sökes!


Som jag skrev förra veckan så mailade jag en fotograf som heter Brigitte Grenfeldt i Stockholm om praktikplats. Hon svarade att hon tyvärr inte hade så mycket jobb just då och att hon inte jobbade så mycket i studion, utan mest hemifrån och kunde därför inte ta emot mig men önskade mig lycka till, och tyckte att jag skulle fråga någon av hennes kollegor så jag frågade om hon hade någon/några speciella kollegor som hon kunde rekommendera att jag kontaktade. Idag hjälpte dessutom Mia mig att hitta några fotografer i Uppsala och Stockholm som jag kan höra av mig till. En tjej som Mia tyckte var duktig(och jag med för den delen) är Christel Eldrim, men hon går inte att kontakta p.g.a. sjukdom står det på hemsidan. Nu har jag ivarjefall gett dig adresser till två duktiga fotografer som du kan kolla in!

Ekblomskan


Jag ska precis börja laga mat och sen cykla ner på stan och köpa strumpbyxor. Jag insåg nämligen i morse att det börjar bli riktigt kallt på morgnarna och jag har inte ett enda par strumbyxor här. Bilden ovan är från söndagens photosession med Mette och Chansan(hästen). Chansan var lite rädd för kameran men den här bilden blev ändå rätt nöjd med. Men visst finns det saker som jag skulle vilja ändra på..

Freja


I söndags ställde Mette upp och var fotomodell. Plåtade henne i kläder från röda korset tillsammans med hästarna och vid stallet. Det var riktigt kul tyckte jag, tack för att du ställde upp! Efteråt bjöd Mette mig och Toffe på te och kakor. Då passade jag på att busa med deras lilla valp, Freja(på bilden). Hon är av samma ras som Isolde var och jag blev alldeles tårögd när vi busade hon och jag(och det var inte för att hon bet mig i näsan och öronen med sina vassa valptänder). Hon var inte den lättaste att ta kort på dock, hon ville nämlign inte stanna i sin korg så att jag kunde fotografera. Till slut hann jag ta ett kort(resultatet ovan) men man ser att hon är på väg ur korgen.

Relax på Clarion


Idag stod fotografering på Clarion Hotel på schemat och jag och Tjorven var modeller och Jimmy var fotograf. Det är Tjorven på bilden och vår lärare Mia.

Väckt av avloppsrensning


Jag vaknade för ungefär 20 min sen av att någon knackade på min dörr. Det var två gubbar och en yngre kille från Bravida som skulle rensa mitt köksavlopp. Jag fick en lapp om det för några veckor sen och där stod det att de skulle meddela dagen före de kom, men jag har minsann inte fått något meddelande. Skulle jag ha vetat att de skulle komma idag så skulle jag inte ha lämnat disken ståendes på bänken igår, jag skulle ha packat upp mina två resväskor, inte lämnat kläder liggandes överallt utspridda på golvet.. Och framförallt så skulle jag inte ha varit hemma, jag skulle ha hållit mig härifrån, nu fick jag stta här på min datorstol, iförd pyjamas(tur att jag inte sov naken som jag brukar) och se på när de klampade runt i min lilla lilla LILLA lägenhet.

Bilden ovan är en fejk HDR som jag gjort i Camera RAW på Toffes BMW.

Lång väntan...

Jag sitter fortfarande och väntar på den där offerten jag begärde från Mariehamns tryckeri i torsdags..


RSS 2.0