Praktiken hittills

Jag tog bilen till Uppsala t/r ikväll för att fixa lite saker. Håller för tillfället på och kopierar min bilder-mapp till den nya hårddisken jag köpte.

I måndags var den första dagen av min praktik hos Elisabeth. Som jag har längtat och varit förväntansfull! Trots att jag inte alls är speciellt hemma på Söder i Stockholm så hittade jag direkt till studion där hon och hennes assistent, Robert, håller till. Jag kände mig väldigt välkommen och skulle känna mig som hemma fick jag höra. Elisabeth och Robert höll på och klippte en liten film som de gjort för Samhall så jag slog mig ner och tittade på.

Nästa dag skulle Elisabeth hålla en föreläsning i Borås(om jag inte minns helt fel) så jag bestämde mig för att gå på utställningar på Kulturhuset med Cicci. Kul att träffa Cicci och inspirerade blev vi. Samma dag fick jag reda på att Elisabeth skulle sticka till Dalarna(?) för att vila, hon hade tydligen symptom på utbrändhet. Jättetråkigt att det skulle bli så just den här veckan, men vad gör man? Jag har hängt med Robert och ramat in bilder och kollat in när han redigerat bilder och det var faktiskt varit väldigt intressant det också! Jag har aldrig sett någon som är så snabb i photoshop. Nästa vecka ser jag fram emot jättemycket för då ska Elisabeth vara tillbaka och då blir det fullt upp.

Idag har jag fotograferat ett panorama av studion. Som ni tyvärr inte får se förrän, tidigast i helgen. I morgon åker jag hem med 12-turen redan eftersom jag ska på två födelsedagskalas.

Nu är kopieringen av min bilder-mapp klar så jag ska börja åka tillbaka till Kungsängen igen där jag bor nu under de här två veckorna.

Nudå, kanske..

Uppstigning kl 07:00 imorgon bitti för att åka med Rosella som går kl 08:00. Jag ska via Uppsala till min lägenhet, handla och göra lite andra ärenden innan jag kör till min kusin, Anki, i Kungsängen där jag ska bo i två veckor under min praktik hos Elisabeth. Jag är jätte förväntansfull, jag är helt övertygad om att det kommer att vara skitkul och detta är verkligen vad jag behöver just nu. Få komma bort lite.

Tillbaka på banan

Nu är jag äntligen så gott som frisk igen. Jag har spenderat några dagar inomhus och tagit det lugnt, läst massor, sett på tv och vilat nästan hela tiden. Nu är jag inte magsjuk längre men magen är fortfarande inte helt återställd, undrar hur länge det tar för den att bli det? Jag är hungrig som en varg, jag minns knappt när jag åt ett ordentligt mål mat.. Det måste ha varit i måndags, sedan dess har jag levt på blåbärssoppa, kokat vatten och surskorpor. Jag är så himla sugen på smörgåstårta! Det är nog för att det fanns en bit hemma hos Toffe i onsdags, som inte var till mig. Jag vill ha en stor och mumsig pizza med oxfilé och bearnaisesås, kebabrulle från draken eller dixieburgare. Men det enda som min stackars lilla mage klarar av att äta är lite surskorpor, på sin höjd. Fyfan, livet suger ibland.

Det blir antagligen inget Uppsala eller Stockholm idag heller utan jag tar det i morgon. Jag ska svänga ihop en god frukost nu, som min mage högst antagligen kommer göra uppror mot, och sedan åka in till stan och göra några ärenden.

Lurade

Jag bestämde mig för att stanna hemma en stund till, min mage mår inte alls bra. Så jag missar pressfotografins barndom på GUC ikväll och jag får antagligen inte träffa Cicci. Därför ska jag försöka ringa henne nu.

Här kommer jag!

Idag har jag sovit, sovit, sovit och sovit. Mår mycket bättre idag jämfört med igår men känner mig inte helt återställd. I morgon räknar jag med att vara på banan igen för nu har jag bokat båtresa. Jag far med Eckerölinjen och 13:30-turen, borde vara framme i Uppsala lite innan 16. Det är ganska lagom tror jag. Kl 19:00 ska jag till skolan på "pressfotografins barndom" och får förhoppningsvis träffa Cicci, det ska bli jättekul. Natten mellan torsdag och fredag så sover jag i Uppsala och på fredagkväll kör jag till min kusin i Kungsängen. På tal om det så måste jag komma ihåg att låna pappas GPS..

Inatt ska jag sova hos Toffe och innan jag far dit så måste jag packa, tanka bilen och fara in till Ålandstidningen en sväng för att säga hejdå.

Crap

Det var längesen jag var såhär sjuk. Det är antagligen Ludde som har smittat mig med sin magsjuka.. Nu ska jag koncentrera mig på att bli frisk, jag planerar ju att åka till Uppsala i morgon..

Helgen

Den här helgen kan sammanfattas med ett enda ord, trots att den inte är slut än, och det är bildspel.

Hard work work

Nu har jag varit på jobb i 12 tim och ska precis packa ihop och fara till kungsö för att få en bit mat. Här kan du se bildspel om vad jag gjort idag.

Hej hopp i gottbyskogen

Här kan du se ett bildspel om vad jag har sysslat med i 3 timmar tidigare idag.

Fredagen den 13e

Det finns hittills 4 st erkända virus till Mac.

Risken att få ett är ungefär lika stor som att hitta en pingisboll i universum.


Gud finns!

..och han är på min sida!

Jag hade just tänkt skriva ett detaljerat inlägg om min dag hittills, men det blev för långt tyckte jag så jag ger er den förkortade versionen:

Nej, jag ångrade mig. Istället an jag säga såhär: Ställ för helvete upp på en liten bild och svara på en liten fråga om schlager om någon reporter frågar dig! Jag förstår inte vad som är så farligt med det. Ha lite självdistans och ta inte dig själv eller livet på för stort allvar, vill jag säga till alla som sade nej till mig och Johanna när vi irrade runt på både Folkhälsan och SOS på Yrkes och jagade folk till "Vimmel" till lördagens tidning.

Jag kom just hem från Husö biologiska station, höll även på att dö där på kuppen. Huvudvärk huvudvärk huvudvärk. Men jag räddades av en kopp kaffe och att en tjej från Ålandsresor ringde och sade att jag vunnit en kryssning med Birka Paradise. Tack för det tyckte jag, det var jag värd efter den här dagen. Därav anledningen till rubriken.

Och om du tycker att detta inlägg är aningen osammanhängande så kan jag inte göra annat än att hålla med.

Som ett brev på posten


Nu har äntligen Twilight-böckerna kommit från AdLibris. Fast det kanske ni förstod av bilden..

Reflekterande reflektiska reflektioner

Nästa vecka på onsdag är sista dagen av min praktik här på ÅT. Tills dess så ska jag bränna alla mina orginal på dvd-skivor och jag håller redan nu på att rensa bland alla orginal. Bilder med folk som blundar är ganska värdelösa att spara på. Hursomhelst så väckte bilderna några veckor gamla minnen, t.ex. hur mycket jag såg fram emot praktiken på tidningen, hur höga mina förväntningar var och hur dåliga alla mina bilder blev i början. Hur mycket ångest jag kände för att jag inte hade några bildidéer till presskonferenser, hur jag sen kom på någon bildidé men sen inte förstod mig på kameran så bilden blev dålig ändå. Hur mycket skitjobb Daniel gav mig och hur mycket kritik han gav mig för vissa bilder som jag redan visste var dåliga.

Nu på senaste tiden har det börjat gå bättre, jag har tagit bilder som jag faktiskt kan stå för och u är det snart slut på praktiken här. Men man ska sluta på topp har jag hört, så det är väl det jag gör.

Typiskt

Idag började jag dagen med ett litet gott skratt. Först läste jag detta. Och sedan kollade jag i Jacobs kameraväska, såg att ett objektiv saknades men att ett minneskort låg i ett utav facken. Jag skulle precis skicka iväg en kommentar när hon steg in på redaktionen med det saknade objektivet..


Mot alla odds

Hemma välbehållen, mot alla odds. Tänkte stanna inne på mitt rum resten av kvällen och läsa Twilight-böckerna som jag hade planerat att de skulle komma idag. Men såklart INTE! Jag säger ju att det inte är min dag idag..

Jag mot världen

Fyfan, den här dagen.. Den är nog den värsta på länge! Och den började redan igårkväll med att jag körde i diket på Vargsundavägen när jag var på väg hem. Jag körde mit på vägen i en högerkurva, fick möte, blev nervös och körde ner i diket. Det visade sig att det var Andreas som satt i den mötande bilen så han backade tillbaka, undrade vad jag höll på med och hjälpte till att dra upp mig ur diket. Han hade dåliga däck på sin bil så det tog ett tag innan jag var uppe igen. Toffe undrade vart jag tog vägen(han körde före mig) och kom också och hjälpte till. Ca 1 min efter att jag tackat Andreas för hjälpen,sagt hejdå och styrt kosan hemåt så kör Toffe också ner i diket. Så jag fick hämta pappas bil och så hjälptes vi åt att dra upp bilen.

Så kör för fan försiktigt, för det gör vi!

Nåja, som om det inte var nog med att köra i diket så fick jag strömtorsk i morse när jag och pryorna var tll KHS och gjorde ett reportage. Min gamla klassföreståndare, Ringa-Mari kom och gav mig ström så vi kom till slut iväg till tidningsredaktionen.

Sedan har dagen förflutit kantad av förgäves sökande efter lastbilar i diken och stress och mer stress.

Storebror ser dig


Fondue i Kingsisland

Igårkväll var jag till Kungsö och hälsade på, hade samtidigt turen att bli bjuden på Fondue. Jättemumsigt var det, nu önskar jag mig ett Fondue-set till studenten/födelsedagen/julklapp. Lukas, jag och Peter smaskade medan vi såg på melodifestivals uttagning nr 357(?). Nästa helg är det final, om jag har förstått rätt. När jag kom hem läste jag ut min bok, Digital Fortress. Den kan jag rekommendera, den var spännande från början till slut men slutet var lite väl utdraget. Nu väntar jag på mitt paket från Adlibris. Undrar när det kan vara här.. Kanske tisdag/onsdag? Hoppas på tisdag.

Idag har jag pratat lite med min kusin Anki som jag ska bo hos under vecka 13-14 när jag har praktik hos Elisabeth. Hon undrade om jag ville komma med på Patriks födelsedagskalas på Indigo den 27e och det ville jag. Då fyller Jenny år också, undrar när hon ska ha kalas? Jag ska försöka hinna med bådatvå.

Nu ska jag, pappa och Daniel snart åka på köpmannamässa. Och på måndag måste jag antagligen lämna in mina Honda-däck på Rolic och få dem omfälgade så jag kan ta min bil med mig till Anki om två veckor.

Det känns som om det här inlägget blev ett av de mer ointressanta med bara en massa egna funderingar. Äh, läs inte om du inte är intresserad(säger jag nu när du antagligen läst hela..).

Slit och släp

Idag har jag suttit i kassan på Sparhallen och samtidigt förtjänat lite extra pengar. Jag trivs egentligen väldigt bra med att sitta i kassan, man träffar så himla många konstiga, udda människor av alla olika sorter. 99,9 % av alla kunder är trevliga att ha att göras med. Men så finns det tjuriga gubbar i 45-års åldern som kan förstöra ens hela dag och en sådan gubbe råkade jag utför idag. Det är hårt att sitta och vara trevlig mot folk som inte är det tillbaka. Så var för fan inte otrevlig mot kassörskor!

Slå ett slag för

Det här inlägget skriver jag främst för alla ålänningar. Det kan ju vara jä-ävligt bökigt att beställa saker på internet när man är ålänning. Det ska vara momsfritt, hämtas ut på tullen och det blir dyrt med frakt och det tar länge osv. Och orsaken till att man helst inte(ivarjefall inte jag) beställer från finland är att man inte förstår ett jä-hä-hävla skit av den där finskan.

Det är därför detta kommer som ett skänk från ovan: det går att ändra om språket från finska till svenska på Adlibris.com/fi! Tryck bara på den svenska flaggan uppe till vänster och en hel värld av läsliga och fullt förståeliga ord uppenbarar sig! Sen är det bara att börja göra av med pengar.

Jag beställde just tre st böcker ur Twilight-serien, knappa 25 € gick hela kalaset på med frakt(2,90€) och allt. Om 2-3 arbetsdagar kommer mitt paket att dimpa ner i postlådan eller så får jag hämta ut det på posten, beroende på hur stort det är.

Det här kom som en chock, åtminstone för mig som i princip aldrig tidigare beställt något på internet hem till Åland. När jag är i Uppsala brukar jag däremot handla lite nu och då på bl.a. svenska CDON(jag får fraktfritt när jag har csn.kort), men vad jag vet så går det inte att ändra språket till svenska på t.ex. CDON.fi.

Nu måste jag genast börja fundera på var jag ska handla nästa gång. Har du något förslag?

Äntligen helg

Fredag och helg. Men inte blir det någon vila för det.. I morgon ska jag jobba på Sparis mellan 11 och 17, där jag för övrigt ska jobba i sommar också är det bestämt. Nästa helg ska jag jobba på Ålandstidningen, det känns kul. Jag är nog inne i en svacka nu, jag blir aldrig nöjd med mina bilder men någongång måste väl den gå över hoppas jag. Och jag hoppas att den gör det snart. Jag har höga krav på mig själv och vissa dagar vill jag bara gråta för att det går så dåligt. Nu ska jag byta om till myskläder och fortsätta läsa min bok, Digital Fortress.

Sommar sommar sommar!


Igår sade jag till Sebba på Ålandstidningen att jag ska fixa med ett eget projekt och därför inte komma till tidningen alls idag. Jag har istället varit i Fiskkojan och fotograferat Tobbe och Lina när de jobbar, det var kul. Rökt fisk luktar sommar och jag blev enormt sugen på räkor, musslor och rökt lax.. Nu har jag ett till alternativ ifall fotograf-karriären inte går som jag tänkt; jobba på Fiskkojan. Nu ska jag snart ladda över bilderna och börja redigera. Kanske surfa runt efter en eventuell Thailandsresa också, vi är lite sugna på att sticka iväg i höst. Tobbe, Lina, jag och Toffe alltså..


När jag gifter mig rikt...En Epson Stylus Pro 3800 skulle inte vara fel att ha hemma att skriva ut
massor av bilder på. Den är exakt likadan som den vi hade från Epson
till skolan innan jul för att skriva ut våra modebilder på. Den kan skriva ut bilder i upp till A2(?) storlek och kostar 13 995 sek på Scandinavianphoto, vilket väl ändå är ganska överkomligt för en så bra skrivare.Wacombräda eller ritbräda som underlättar när man redigerar. Den på bilden kostar 3 795 sek på Scandinavianphoto och har fått bra kundrecensioner. De har även dyrare och billigare alternativ, som bl.a. rekommenderas av Macworld, Digitalfoto och FOTO. Här kan ni läsa ett blogginlägg av Mattias på moderskeppet där han förklarar lite om storlekar och varför man ska ha en ritbräda.
Sedan Tjorvens, i min klass, dator(om jag inte minns helt fel) crashade och hon blev av med alla sina bilder eftersom hon inte hade back-up har jag blivit jätteorolig för att det ska hända mig också. Därför står nog en extern hårddisk högst upp på listan över saker att köpa när jag får råd. En hårddisk på 2000 GB som denna från LaCie för runt 2 700 sek bör ta en liten stund att fylla, men jag är nog mer intresserad av en mindre både till storlek och lagringskapacitet(och pris..).Any time is coffee time!


Ibland när jag kryper upp i soffan med en kopp riktigt gott kaffe, en liten kaka och en bra bok så känns det som att livet inte kunde vara mycket bättre än så. Jag måste vara lätt att tillfredsställa när jag tycker att fika är livskvalitet.

Håller jag på att bli en gammal tant? Eller håller jag på och blir en svensk som älskar att fika? Det kan inte vara sant! Nu måste jag genast gå och halsa en öl eller göra något annat omoget eller osvenskt.

Fotografer

Det här inlägget har jag suttit och knåpat på så fort jag fått lite tid över mellan jobben på Ålandstidningen. Några favoritfotografer, utan inbördes ordning. Kolla in dessa, njut och inspireras! Säg till om du har någon favoritfotograf som borde vara med!

Tim Flach tar helt sjukt snygga, fascinerande bilder på hästar, grisar, kalkoner och fladdermöss. Visst låter det konstigt, men kolla in hans hemsida så kommer du att förstå!

Elisabeth Ohlson Wallin började arbeta som fotograf 1980 men hennes genombrott blev utställningen Ecce Homo 1998. Utställningen blev sveriges mest omdiskuterade och ledde till upplopp och demonstrationer i Europa under den två år långa turneringen. Vecka 13-14 ska jag på praktik till henne, något som jag ser fram emot enormt mycket. Hon lät väldigt trevlig när vi talades vid på telefon och var väldigt mån om att jag skulle trivas och lära mig väldigt mycket under min praktik hos henne.

Mattias Klum kommer från Uppsala och är en av sveriges mest kända naturfotografer. Han fick som första svensk sin bild publicerad på National Geographic's omslag och har sedan dess har det blivit ett flertal. Borneo, Island och Antarktis är några exempel på vart Mattias varit på expedition och han har gett ut ett flertal böcker, den senaste heter Viljans Väg. Mattias har sitt kontor mitt i centrala Uppsala och dit var jag på intervju förra året i samband med att de sökte folk till ett projekt som hette Expedition Östersjön eller något liknande. Jag fick inte jobbet eftersom jag i första hand var där för en praktikplats men jag minns att jag var så himla glad över upplevelsen och att få träffa Mattias själv, han har länge varit lite av en idol. Jag fick intrycket att han är väldigt ödmjuk och hans senaste bok, Viljans Väg, är jätteintressant.

Andy Horner
växte upp i norra England men flyttade till Åland 1991 där han är huvudlärare på folkhögskolans fotolinje och frilansar som naturfotograf. I somras deltog jag i en fem dagar lång naturfotokurs där han var lärare och jag lärde mig otroligt mycket. Andy kan, om inte allt så, väldigt mycket om inte bara naturfoto utan också om tekniken i kameror och hur de fungerar.

Brigitte Grenfeldt är en bröllopsfotograf och tillsammans med Paulina Westerlind utgör de två tredjedelar av The Champagne Group. På Brigittes blogg och Paulinas blogg kan du se bilder från och läsa om olika jobb. När jag gifter mig är drömmen att Brigitte eller Paulina är bröllopsfotograf.

Eller Eva Jakobsson som också är en duktig bröllopsfotograf, från Uppsala. På hennes hemsida kan du se bilder från bröllop, på hundar, barn, studenter och vanliga porträttfoton.

Någon som är grym i photoshop är Christel Eldrim. Här finns en intervju med henne, från Moderskeppet. Hennes verksamhet är tydligen nere p.g.a sjukdom och har varit det en längre tid, men du kan alltid kolla in hennes bilder på hemsidan!


Boredom


Idag kom den här filuren in till redaktionen och frestade oss alla med popcorn.

Dagens slavjobb

Idag har jag gjort om 300 bilder från öspel genom tiderna i random storlekar till 1360 x 768 px.

Daniel är inte speciellt omtyckt just nu..

RSS 2.0