Survivor

Har med nöd och näppe överlevt julen -08. Igår, på juldagen, utforskades det åländska nattlivet i sedvanlig ordning och idag har dagen spenderats på badrumsgolvet i fosterställning, även det i sedvanlig ordning. Detta tack vare alla generösa vänner iförda spenderarbyxor inatt på dinos. Spank you helpy helper..

Tradition

Tio små tomtenissar


Midvinternattens köld är svår
Tio små nissar i djup snö går
Rävsax dold under täcke vitt
Knipsar nisse av på mitt
Livsandar snart för honom tryter
I sitt eget blod han flyter

Nio små nissar i midnattstimma
Traskar fram i månlös dimma
Uggla hoar i sitt näste
Istapp lossna från sitt fäste
Nisse spetsas utav tappen
Tomte ligger död på trappen

Utanför dörren står gröten och ångar
Alla nissars intresse den fångar
Under stigande hunger de fatet sig nalka
En stackars tomte på kanten halka
Han simmar och kämpar sig svettig och blöt
Men sjunker likväl i kvicksandslik gröt

Många springor stugan har
Där sju små nissar in sig tar
Katten bakom dörren suva
Slukar nisse med hull och luva
Misse slickar av från tand
Liten rest av tomtehand

Nissar nu mot julbord ila
Och strax sen uppför bordsben kila
När den siste tomten sig uppför kanten hasar
Han tappar greppet och nedåt rasar
Nisse faller likt ett lod
Mattan färgas röd av blod

Nissar rusar runt i iver
Ty i magen hungern river
Nisse snavar på sitt skägg
Ramlar rakt på knivens egg
Lille nisse stackars saten
Rinner ut i sillsallaten

Fyra små nissar har festat på sill
Och nu törsten släcka vill
Mot glöggen de gå i samlad tropp
Och tar för sig varsin kopp
Nisse fallr i glögghett hav
Likt skållad mandel nisses skin faller av

Tre små nissar sig i granen svingar
Mellan ljus och änglavingar
Nisse sig för nära våga
Står snart uti ljusan låga
Lukta snart likt vidbränd stek
Ångrar då sin ystra lek

Två små nissar omkring sig tittar
Då en smällkaramell de hittar
Nisse mot smällkaramellen hoppar
Men för detta den ej stoppar
På golv, på väggar, på gardin med frans
Finns nu nisses hjärnsubstans

Husbonn' stiger upp om natten
För att kasta lite vatten
Under husbonn's tunga toffla
Nisse blir till krämig våffla
Snön ligger vit lite här och var
Inte en jävla tomte finns kvar!

God Jul!Det blir en fin dag idag.

Nu har jag precis klätt granen och dammsugit nedre våningen, pheew. Jag ska ta mammas bil och åka iväg till Lemlands kyrka och tända ett ljus på mormors grav, kanske även åker förbi stugan och tänder ett på Isoldes. Idag slutar antagligen Toffe jobba lite tidigare än vanligt, då kanske jag ka hjälpa honom och köpa några julklappar. I morse innan han for på jobb så låg han kvar och värmde mina armar med sina varma gosiga händer. Jag hade legat med armarna utanför täcket och började frysa, men då värmde Älsklings-Toffe mig en stund innan han var tvungen att fara. Mmmm, kan man börja dagen på ett bättre sätt?

Senaste nytt från mig

Nu är kameran äntligen såld och jag är 300€ rikare. Det är skönt att äntligen ha det problemet ur världen. I morse försov sig Toffe och nu ska i snart åka in till stan och ge vår julklapp till hans mamma.


En rolig historia

En rolig historia från i fredags som ägde rum på Arken, närmare bestämt utanför herr-toaletten(att det var just där har ingen betydelse för denna historia). Jag stod och väntade på Toffe när jag såg Simon(han jobbade på Sparhallen i somras då jag jobbade där och han jobbar fortfarande kvar) så jag hälsade på honom och han stannade för att prata lite. Till saken hör att Simon har världens skönaste humor, sådär tafatt och lite orginell, men sjukt rolig. Såhär löd samtalet:

-Hur är det med dig då? Du trivs på Sparhallen? frågade jag.
-Jo, det knallar på. Nog är det väl helt okej att jobba där, det är ju ett jobb liksom, svarade Simon på sin breda åländska dialekt.
-Något nytt som hänt där som du kan berätta? Något skvaller? frågade jag lite lurigt.
-JO, OJOJOJOJOJOJ! Du skulle bara veta vad som händer på Sparis!
-Vad vad vad vad vad vad? Berätta! undrade jag nyfiket.
-Joo, nu för tiden så VÄGER man inte äggen, man DRAR dem!

Den här historien kanske kräver att man jobbar/ska ha jobbat på Sparhallen för att förstå. Eller så ska man veta att i somras då jag jobbade med att sitta i kassan på Sparhallen så vägde man alltid äggen trots att de hade en EAN-kod. Gjorde man fel och läste av EAN-koden istället så sa kassan "TUUUT" med en väldigt arg ton, vilket betydde att man hade gjort fel. Men under det senaste halvåret så har alltså utvecklingen gått framåt med raska steg på Sparhallen, då man numera DRAR äggen dvs. läser av EAN-koden(och kassan tjuter inte).

Tack och godnatt!

Nu är det dags att packa det sista, gå ut med soporna, låsa in cykeln och stänga av datorn ordentligt. Väckarklockan står på 6:30 i morgon och bussen går 8:00 från Willy's. Kl 13:00 beträder jag åländsk mark. Underbart ska det bli, sanna mina ord!

Hjälp någon?

Någon som vet om man kan förstora upp en analog bild hur mycket som helst? Det är ett problem som jag har funderat på ett tag. Med digitala bilder finns ju en gräns för hur mycket en bild går att förstora beroende på kameran den är tagen med. Är det likadant när man jobbar med analogt?

Rätta mig om jag har fel och hjälp mig med detta problem!

Mum I'm coming home!

Så tog den långa långa veckan äntligen slut och jag fick börja packa och städa och till slut åka hem. Som jag har längtat! Dagen till ära så har jag pyntat min blogg med lite snö!

I morgon ska jag träffa en som är intresserad av min kamera, håll tummarna så att jag äntligen får den såld! 

Less

Detta är den längsta skolveckan någonsin! Jag är så himla less på skolan och allt som har med den att göra att jag bara skulle vilja strunta i den enda, men ack så långa, skoldagen i morgon och åka hem. Hm, nackdelen med att åka hem i morgon är att jag missar arbets miljö- och säkerhets lektionen och då borde jag skriva ett förhör som jag inte gjort tidigare och på religionen ska jag skriva 2 A-4 sidor om Jehovas vittnen.. Nej, det blir för mycket att ta igen på egen hand, speciellt när jag inte förstår religionsuppgiften. Fan också, jag som var så nära att strunta i allting. Men nu har jag övertalat mig själv att stanna. 

Vi hade julfest på foto-grenen idag. Vi fikade, lekte och Bernt Johansson var där för att dela ut priser till de som kom 1a 2a och 3a i fototävlingen där första versen i Viktor Rydbergs "Tomten" var temat. Jag vann inget pris, och trodde inte heller att jag skulle göra det, men fick ändå en fotobok från Pentax som tack för att jag ställde upp.

Systemkamera säljes!


Nu har jag bestämt mig för att sänka priset på min systemkamera! Jag är rädd för att jag var lite väl optimistisk när jag satte priset på den till 500€ så nu har jag sänkt det till 350€(3500 kr).

Som bilden visar så är det en Canon EOS 400D, 18-55 mm som det rör sig om. Du får med alla orginaltillbehör såsom sladdar, batteri och mjukvara, dock inget minneskort. Kameran är i fint skick, har haft den i ca 2 år och tagit ungefär 7000 kort med den, du får den i en fin kameraväska från Lowepro. Priset är alltså 350€

Bilden är från Canons hemsida och där kan du även läsa lite mer tekniska detaljer om EOS 400D.

Ensammast i väääärlden

Eftersom jag slutade sent och var på stan en stund idag så hade klockan hunnit bli 18:30 innan jag hunnit hem, laga och äta mat ikväll. Nu sitter jag och undrar vart kvällen har tagit vägen och känner mig lite trött så jag skulle kunna krypa ner i sängen och sova nu, men gör jag det så kommer jag antagligen bli jättepigg. Jag funderar på vad jag ska fördriva tiden med.. Toffe är hos min morbror på kalas och där är antagligen min mamma och pappa också för jag kan inte få tag på dem på skype. Därav rubriken, jag är ensammast i hela världen.

Hemlängtan

Idag var vi min klass till Upplands muséet och såg utställningen Livets Steg av Anders Ryman. Efter skolan handlade jag min julklapp till pappa och en till Ludwig, sen köpte jag även en kjol och en liten väst som jag ska ha på mig på julafton. I morgon efter skolan har vi julfest på FOTO-grenen, vi ska fika och leka lite lekar. På torsdag har jag en vanlig, lång skoldag och på fredagmorgon åker jag äntligen hem. Jag sitter faktiskt i skrivande stund och längtar hem till Åland och julen alldeles förskräckligt. 

Att göra på jullovet:

  • Fotografera ett panorama på Marsundsbron.

Oväntad post

Idag när jag kom hem från skolan så låg en tidning på dörrmattan. LagaLätt hette den och på ett brev som följde med stod det att jag var väldigt välkommen som prenumerant, och då jag inte kunde minnas att jag beställt någon prenumeration så frågade jag mamma om hon möjligtvis hade något med saken att göra men det hade hon inte. Jag funderade en lång stund på vem som möjligtvis kan ha gett mig en prenumeration på LagaLätt i julklapp men kunde inte komma på något. Till slut började minnesglimtar om ett erbjudande om några nummer av LagaLätt och en premie för 58.50 kr flimra förbi och låta bekant. Åtminstone så började jag tro det ju mer jag funderade. Vad jag däremot inte kunde komma på var hur många nummer som erbjudandet gällde och inte heller vad jag valde för premie.. Men jag betalade in 58.50 kr till tidningsförlaget och nu väntar jag med spänning på den där premien som jag inte kan minnas vad det var..

Intriger på fotografisk bild, GUC

Feel free to låta bli att läsa.

Som jag har skrivit tidigare så har vi jobbat med ett modeprojekt i skolan i sammarbete med röda korset, och i tisdags i förra veckan så hälsade Martin Kelam på och sade vad han tyckte om våra bilder som senare ska hängas upp på Clarion Hotel Gillet. För att ge er lite bakgrundsinformation så att ni förstår hela hallået kring den här uppgiften så kan jag berätta att min klass, A-klassen, fick i genomsnitt bättre kritik för våra bilder av Martin än vad B-klassen fick. Och nu menar jag inte att vi var överlägset bäst, för Martin sade högt och tydligt att hans favoritbilder var tagna av en tjej i B-klassen. 

Till sitt försvar förklarade B-klassen att A-klassen började med denna uppgift någon vecka(vissa hävdar att det var en hel månad) innan B-klassen, att A-klassen hade tillgång till en blixt som inte B-klassen hade någon vetskap om och att A-klassen blev skjutsade och hämtade av sin lärare Mia, vi i A-klassen hade det lättare med andra ord sägs det. En annan förklaring till att A-klassens bilder fick bättre kritik än B-klassens kan vara att läraren Mia mutade Martin Kelam. 

Vill ni ägna er åt mer intressant läsning i detta ämne, läs denna blogg. Glöm inte kommentarerna..

Det tröttsamma, tycker jag, är att det alltid verkar finnas något som B-klassen finner orättvist. Det spelar ingen roll om det gäller förutsättningarna för modeprojektet eller att B-klassen gick miste om en halvtimmes snabb fika som A-klassen var med på med Jacob Forsell i samband med att utställningen Pressfotografins barndom hängdes upp på GUC. Alltid är det något, t.ex. att A-klassen får hänga upp flera av sina bilder i korridoren än vad B-klassen får, att A-klassen får lämna in bilder på bredden medan B-klassen blir tillsagda att endast bilder på höjden får lämnas in eftersom inte så många ramar till "breddare" finns.

Livet är fullt av orättvisor. Men inte började A-klassen gnälla för att B-klassen fick använda vilket glas de ville i sin "glas-uppgift" medan A-klassen blev tilldelade varsitt tråkigt och vanligt glas att fotografera av. 

Det finns två grupper i B-klassen: de som tycker att de har haft sämre förutsättningar inför mode-uppgiften och de som hävdar att de andra bara är griniga för att de blev totalt sågade av Martin Kelam och måste skylla på något. Någon bättre förklaring till att B-klassen hoppar på min klass kan jag inte hitta då det inte ens är oss, utan lärarna, de ska vara arga på. Citat från bloggen som jag länkade till här ovan om standarden på B-klassens bilder: "kvalitén skulle ha varit avsevärt mycket bättre om vi hade fått samma förutsättningar som a-klassen". B-klassen skulle alltså inte bara ha gjort modeprojektet lika bra som oss i A-klassen med samma förutsättningar utan också bättre. Anledningen till att A-klassen fick bättre kritik var inte för att vi är mer ambitiösa och duktigare fotografer utan för att vi blev särbehandlade. Är det något som är orättvist och en smula omoget så är det nog det. 

Det var allt från mig för tillfället. 

Moffeli & Toffe

Toffes morfar ligger på sjukhus, om han fått en propp eller stroke vet jag inte riktigt säkert men jag hoppas att han snart blir frisk igen. Jag har bara träffat honom en gång men kan inte tycka annat än att han är världens tuffaste och gulligaste. I somras när vi efter flera timmars resande äntligen var framme på Houtskär så kom Moffeli fram, tog mig i handen, hälsade och sade att han hade väntat på mig som barnen väntar på tomten på julafton. Det kommer jag aldrig att glömma.


Redogörelse

Efter en helg med mycket mys, god mat(jag har lagat) och julklappsinköp så har Toffe åkt hem. Jag sov bort i stort sett hela kvällen eftersom jag hade huvudvärk och vaknade och saknade Toffe. Nu har jag tröstat mig med majskolvar med smör och salt på, Wallander och Ben & Jerry-glass. 

Nu har han kommit hem till sig, Toffe alltså, och jag har sagt godnatt på skype. Jag ska snart krypa ner i sängen igen så jag är redo för de sista 4 skoldagarna innan jullovet.

I studion


Idag har jag och Jimmy fotograferat av en plansch med tomtar på.

Herself

Fotograf: Cicci Feinstein

Särla Cornelia Ottilia Sandberg


(Med reservation för fel i namnordningen.. Jag lär mig aldrig)

En pojkvän som heter duga, eller nej.. Han heter Toffe

Pojkvän upphittad, allt lugnt!

Powernap som heter duga

Jag har precis vaknat efter min numera dagliga 1,5 timmes powernap, nu skulle jag ha gått och lagt mig i vanliga fall men eftersom jag håller på och svänger dygnet helt och hållet så är det nu som jag får liv och blir effektiv. Eller nja, riktigt effektiv blir jag efter tolvslaget.. Igår t.ex. så skrev jag en recension på engelska om A Thousand Splendid Suns mellan 01:00 och 02:30 ungefär. I morgon har jag prov i arbetsmiljö och säkerhet så det är med stor säkerhet det jag kommer läsa om inatt när jag egentligen borde sova. Tur att jag inte behöver stiga upp förrän kl 09:00 på morgnarna. 

Är det fortfarande onsdag förresten? Varför går den här veckan så himla långsamt? Var tusan håller egentligen min pojkvän hus? 

Fan, nu blev jag godissugen också..

Villig

Nu har jag precis skickat iväg ett mail till Sparhallen och sagt att jag gärna jobbar någon dag på mitt jullov. Det tar emot att frivilligt erbjuda sig att jobba när man äntligen får lite ledig tid, men känner jag mig själv rätt så kommer jag ändå bara ligga och sova hela dagarna och inte få något vettigt gjort. Därför kan jag ju lika gärna jobba liksom och tjäna lite pengar så jag överlever terminen ut..

Igår svarade jag på en "systemkamera köpes" annons på marknaden.ax(?). Jag har inte fått något svar ännu.. VIll du köpa min Canon EOS 400D + diverse tillbehör och en kameraväska för 350 €? Den finns fortfarande kvar..

Varsågod, ta en clementin


Nöjd och belåten

Jag fick mycket beröm och väldigt bra kritik på mina modebilder av Martin Kelam så jag är jättenöjd med mig själv just nu.

Resultatet

Snälla Tomten?

Jag skulle verkligen vilja ha en sådan här Wacombräda/ritbräda. Scandinavianphoto har den på bilden till ett väldigt bra pris, den har dessutom fått betyget toppklass av tidningen FOTO.
moderskeppet kan du läsa allt du behöver veta och mer därtill om ritbrädor.

Kritiskt ögonblick

I morgon kommer Martin Kelam till skolan för då är det redovisning av våra secondhandmode-bilder, med kläder från Röda Korset, som vi har kämpat med i någon månad nu. När Martin gav oss uppgiften så uppmanade han oss att vara väldigt noga med redigeringen i Photoshop eftersom han skulle märka om vi slarvat.. Jag är lite nervös faktiskt då jag vet att mina bilder hade kunnat vara mycket bättre när det gäller skärpa, brus osv.. Jag skyller på att jag inte känner min kamera så himla bra ännu och jag har ivarjefall lärt mig att vara ännu mer nogrann nästa gång.

Pieter Ten Hoopen

I morse var Pieter Ten Hoopen med på nyhetsmorgon på tv4 tillsammans med journalisten Terese Cristiansson från Expressen. De berättade om när de träffade den Irakiska maffian, här kan du läsa en intressant artikel om detta och se några av bilderna. Jag hann inte se hela inslaget, men här kan man se andra bilder på Pieters hemsida.

Jobb hittat

Jag har hittat ett jobb som jag tror att jag skulle kunna trivas med, nämligen som feature-fotograf på Aftonbladet. Om jag ändå hade varit med intresserad och driven av studiofotografering och kunnat mer om rörlig bild.. 

Kanske det inte passade så bra ändå.. 

Viktor Rydbergs "Tomten"Idag är sista inlämningsdagen för bidragen till bildtävlingen på foto-grenen. Temat var första versen på Viktor Rydbergs berömda dikt, Tomten. Bilden ovan är mitt bidrag och jag kan redan nu känna doften av förstapriset..

Min bild är århundradets fulaste, inte det minsta julkänsla över den. Men så blir det när de högre makterna beslutar sig för att inte stå på min sida och ge mig stjärnklart.

Jävla skit, rent ut sagt.

Home sweet home

Nu är jag äntligen hemkommen från Stockholm och Fotokvällen i DN-huset, Bakom Rubrikerna som Ung Media anordnade.. Två fotografer, Nadja och Jonas föreläste och vi blev bjudna på fika i pausen. Jonas är fotograf på DN och hans föreläsning var jätte intressant medan jag inte tyckte lika mycket om Nadjas. Vet inte om hela eventet var värt att åka buss, tunnelbana och buss igen för att komma till.. Men Jonas föreläsning var som sagt värt det och det kostade inte mig mer än lite(mycket) av min tid.

Nu ska jag äta lite paj innan jag kryper ner i sängen och somnar gott..

Arbetsskadad

Kajsa ska flytta in till Uppsala så jag kollar upp hennes adress på eniro.se för att se hur långt ifrån mig det är. Mitt internet laggar(som vanligt) och jag sitter och trycker frenetiskt på alt + Z och klickar med musen för att kunna zooma ut och få en bättre översikt över kartan. Sen.. Kom jag på.. Att eniro kanske inte kör med samma kortkommandon som Photoshop..

Over and out! (enter och äpple + W)

Besök från Epson

Epson sponsrar med utskrifter till vår utsällning med secondhand kläderna på Clarion Hotel Gillet så idag var en kille från dem till GUC. Han hade med sig dator och en skrivare och visade oss hur allting fungerade. Bilden är från Epson.


Skrivaren ovan kostar runt 10.000 kr, inte så farligt mycket tycker jag med tanke på hur fina utskrifter det blev när vi testade! Epson-killen sade att för 6.000-7.000 kr får man en väldigt bra skrivare av dem och att det faktiskt lönar sig om man skriver ut mycket. Så nu önskar jag mig en sån här av tomten, lite i smyg.. Kan hända att en sån här skrivare kanske ligger lite längre fram i karriären..

Jag kan knappt vänta tills fredag då vi får börja skriva ut, inte bara bilder till utsällningen utan andra bilder också!

Modell: Mette Ekblom

En bild på Mette i secondhand mode från Röda Korset, som jag tror att jag inte har visat här tidigare. Tänkte berätta lite om vad jag gjort med den. Ser du någon skillnad mellan före- och efterbilden?


Bilden är fotograferad i RAW och redigerad i både Camera RAW och Photoshop. Jag har justerat kurvorna, gjort bakgrunden mörkare och Mette ljusare med hjälp av kurvor och justeringslager. Jag har klonat bort endel hårstrån som var i ansiktet, slätat ut huden med hjälp av gaussisk oskärpa och lagermask, och till sist så markerade jag hennes ögon, eller i detta fallet: ögonfransar och bryn, genom att göra dem lite mörkare med hjälp av kurvor och justeringslager.

Nu ska jag fortsätta och upprepa dessa steg med ett par andra bilder..

Time flies

Vart tog egentligen kvällen vägen? Nu är det snart dags att gå och lägga sig. I morgon är det redan onsdag och torsdagen kommer att gå fort eftersom jag ska på fotokväll till Sthlm. Med andra ord så är det snart helg igen och jag får åka hem! Jag längtar massor, även om jag precis var hemma..

Den 24e april nästa år planerade Cicci och jag att, glada i hågen, åka iväg på ett event med Tim Flach. Gratis och allt. Men det mesta som verkar för bra för att vara sant är också det.. Eventet hade nämligen ägt rum redan den 24 april i år. Så där blev vi grundlurade.

Duktigt besvikna är vi. Här kan du ivarjefall kolla in Tim Flach's hemsida, hans bilder är grymt fina!

Problem in paradise 2.0

Problem's solved.

Crimson har mycket olika storlekar att välja på som passar i ramar från IKEA och dessutom till bra priser. Frågan är bara om det är så bra priser att det lönar sig att beställa från dem istället för att gå till en butik. Jag menar, man måste ju betala frakt om man beställer från Crimson..

Problem in paradise 1.0

Nu sitter jag här igen. Kikar på IKEA's hemsida efter snygga ramar och kollar deras mått så att jag vet hur stora utskrifterna på mina bilder ska vara. 25 x 38 cm är de fotografier som vi får skriva ut på profoto(?) för extrapris eftersom skolan ordnat det. Men tror du att det finns någon billig ram som har måtten 25 x 38 cm? Svar nej. Det här är lika hopplöst varje gång!

Gefoto's mått stämmer inte alls överens med måtten på de ramar som finns på IKEA. Man tycker att någon krutuppfinnare borde ha kommit på någon slags EU-standard för sånt här eftersom det finns det om det mesta annat oviktigt.

Någon där ute som har någon idé om hur man kan lösa detta allvarliga problem?

Annars är mitt sista hopp Crimson!

Fortsättning följer..

Klonasolfläckklonasolfläck

Större delen av eftermiddagen har gått åt till att klona bort den där fula solfläcken på hästen. Att jag aldrig lär mig att använda mitt motljusskydd? När jag hade rivit mitt hår och svurit många svordomar och gett upp hoppet om att få till en schysst kloning så kom min lärare Mia med den lysande idén om att jag kunde beskära bilden. Så här nedan har ni bilden före och efter min lyckade kloning...

Lillajul -08


Kattin & Toffe


Min fina älskling gosar lite med vårt psykotiska katt-skrälle.

Fler bilder från Lilla Jul-helgen coming up!

RSS 2.0